Educatie

  • Anunț de presă lansarea proiectului ”Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe din județul Giurgiu” ”PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!” Vizualizare
  • Comunicat de presă din 03.01.2023 implementare proiect digitalizare PNRR Vizualizare

Petre Ghelmez

S-a născut la 2 martie 1932, în comuna Gogoşari din judeţul Giurgiu (pe atunci, Vlaşca). După şcoala primară terminată în comuna natală, absolvă cursurile liceului teoretic Ion Maiorescu din Giurgiu, apoi Facultatea de română-istorie, din cadrul Institutului Pedagogic din Bucureşti. Ulterior, a absolvit şi Facultatea de Filologie a Universităţii Bucureşti, al cărei licenţiat este, din 1959.
După terminarea studiilor a devenit, pe rând, redactor la ziarul “Scânteia tineretului”, redactor-şef adjunct la revistele pentru copii “Luminiţa”, “Arici Pogonici”, “Cutezătorii”, apoi director la Editura Albatros (1970-1974). A mai fost redactor-şef al revistei Tribuna României (1974-1990) şi director al magazinului pentru copii “Ariel” (1993-1995).
Debutul în presa literară a avut loc în iunie 1955, cu poezia “Despărţire de sat”, în revista “Tânărul scriitor”, iar debutul editorial, în 1967, cu volumul de versuri “Germinaţii”, editat în colecţia Luceafărul a Editurii pentru Literatură. A colaborat la revistele Tânărul scriitor, Luceafărul”,România literară, Viaţa românească, Steaua, Tomis, Tribuna României, Ariel, precum şi la radio şi televiziune.